В България, Европа и светът на фокус по радио Фокус ще

...
В България, Европа и светът на фокус по радио Фокус ще
Коментари Харесай

Харалан Александров: Ситуацията да чакаме местните избори да решат национален проблем не е добра

В   " България, Европа и светът на фокус " по радио " Фокус " ще насочим взор към идните локални избори, предизборната акция към този момент стартира. Това сподели водещата Ива Дойчинова, а тематиката разяснява общественият антрополог Харалан Александров. 

" От тези локални избори се чака да вкарат противоположна връзка в ръководството на национално равнище ", съобщи антропологът. 

" Ситуацията да чакаме локалните избори да решат народен проблем, сама по себе си не е добра, защото има прекалено много проблеми насъбрани във връзка с локалното самоуправление. "

Според Харалан Александров в настоящия кабинет има два съществени проблеми. 

" Единият е тежката злост, с която влязоха сътрудниците в него, и която за благополучие наподобява е преодоляна значително. Вторият проблем с това ръководство, за което разчитаме толкоз в тези комплицирани и сложни времена е, че е свръх показана една партия, това е на “Продължаваме смяната ", която освен, по този начин да се каже, не съразмерно огромен дял в държавното управление, от позиция на министри, заместници и всевъзможни други овластени служители, по отношение на ГЕРБ, само че и по отношение на “Демократична България ". Този недостатък неизбежно поражда напрежение и най-вероятно той ще бъде поправен като бъдат сложени на масата по заповеднически метод искане за смяна, и по този начин да се каже, ще бъде изправен този минус. Това е нещо, което най-вероятно локалните избори ще доведат, защото аз не чакам ослепително показване на “Продължаваме смяната ", изключително в провинцията.

Интегрирано развиване: 

" Има едно нещо, което се назовава интегрирано развиване, което допуска всяка община да намести по отношение на личните си проблеми и запаси другите планове и стратегии, които се финансират от разнообразни министерства. Това е много комплицирана координационна работа, тя би трябвало да регистрира ползите на локалните общности, потенциалът на администрацията, съществуващите запаси и вероятностите за развиване. Това нещо, просто не е свършено в доста от общините, по причина, че нямаше кой да им партнира в тези години на непрекъснато изменящи се ръководства. И така наречен проекти за интегрирано развиване на общините са в насипно положение ", съобщи Харалан Александров 

Ние чакаме от общините да свършат работата на национално равнище, а националното равнище не е в положение да партнира пълноценно на общините.

Според него в условия на избори териториалните вложения стават съвсем невъзможни, защото не е ясно каква ще бъде приемствеността, не е ясно кой ще бъде новият кмет и по какъв начин ще се образуват общинските препоръки. 

" Има доста забележими образци за подобен неуспех, най-видимият е неотдавна избухналият скандал към проектите за обективен преход, които засягат три огромни области, т.е. Стара Загора, Перник и Кюстендил. И които трябваше да компенсират по някакъв добър метод, осигурявайки работни места и вероятност, голямата загуба, обвързвана със закриването на въгледобивната промишленост ", добави Александров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР